Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με Χριστουγεννιάτικη Γέμιση

Κοτόπουλο Χριστουγεννιάτικο
Για 4-6 άτομα

Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
10 μεγάλες φέτες καπνιστό μπέικον
150 γρ. συκωτάκια πουλερικών
1/2 ποτηράκι μαυροδάφνη
4-5 κ.σ.  μαύρες σταφίδες
1 ποτηράκι κονιάκ
10-15 κάστανα, βρασμένα & καθαρισμένα
1/2 ξινόμηλο, σε κύβους
2-3 κ. σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κ. σ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις σταφίδες, τις σκεπάζουμε με το μισό κονιάκ, και τα βάζουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν. Μόλις το κονιάκ πάρει βράση, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσουν οι σταφίδες.

Σε ένα μικρό ταψάκι, βάζουμε τα συκωτάκια πουλερικών, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200° για 5 λεπτά από τη μία και άλλα 5 λεπτά από την άλλη.

Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε ελαιόλαδο να καλυφθεί ο πάτος και το φρέσκο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να μαγειρευτεί και σβήνουμε με μαυροδάφνηΒράζουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ψητά συκωτάκια σε μεγάλα κομμάτια, τα κάστανα ολόκληρα ή σε μεγάλα κομμάτια, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και το ξινόμηλο. Ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά: το θυμάρι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

γεμιστό κοτόπουλο
Πριν το ψήσιμο
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Αλείφουμε όλο το εσωτερικό του με το υπόλοιπο κονιάκ και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με τη γέμιση και τη ράβουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο στον πάγκο με την κοιλιά επάνω και αλατοπιπερώνουμε.
Καλύπτουμε καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου με τις φέτες μπέικον.Το δένουμε με σπάγκο στα φτερά, στα μπούτια και στους αστραγάλους για να το σταθεροποιήσουμε και να μην διαλυθεί στο ψήσιμο. 
Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε επάνω στο μπέικον και βάζουμε το κοτόπουλο  σε μια γάστρα ή σε ένα βαθύ ταψί. Κλείνουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140° για 2 ώρες και στους 170° για 1 ώρα ακόμα. 
Αφαιρούμε το σκέπασμα και με ένα πινέλο αλείφουμε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου με τα υγρά του ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για ακόμα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Αν έχει περισσέψει γέμισητην τυλίγουμε σε μια λαδόκολλα, τυλίγουμε από επάνω αλουμινόχαρτο και την βάζουμε να ψηθεί στο τελευταίο μισάωρο, πριν ανοίξουμε το κοτόπουλο. Όταν ανοίξουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε στην έξτρα γέμιση λίγα υγρά από το ταψί, την ξανακλείνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου