Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Τσουρέκι Γεμιστό με Σοκολάτα

Greek Tsoureki filled with chocolateΓια 3 τσουρέκια

Υλικά
1 κ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
350 γρ. ζάχαρη
350 γρ. γάλα (ή μισό νερό, μισό γάλα)
200 γρ. φρέσκο βούτυρο
4 αβγά (3 για τη ζύμη & 1 για άλειμμα)
50 γρ. νωπή μαγιά
½ κ.γλ. μαχλέπι
½ κ.γλ. κακουλέ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια & χυμό από 1
1 βανίλια
10 γρ. αλάτι
1 κουβερτούρα

Εκτέλεση
1. Για το προζύμι: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το μισό γάλα, και το ζεσταίνουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε 180 γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρώς να ενοποιηθούν και βάζουμε σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος του.

2. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε  το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα 3 αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε ελαφρώς σε χαμηλή φωτιά (30-40°).




















3. Στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και τα υγρά της κατσαρόλας εκτός από το βούτυρο.




















4. Για ζύμωμα στο μίξερ: Ζυμώνουμε με το εργαλείο του γάντζου για 1-2 λεπτά, και στη συνέχεια καθώς ζυμώνεται το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Ζυμώνουμε συνολικά για 10-15 λεπτά.
Για ζύμωμα στο χέρι: Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και καθώς ζυμώνουμε, βουτάμε τα δάχτυλά μας στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί πολύ καλά όλη η ποσότητα του βουτύρου στη ζύμη. Ζυμώνουμε συνολικά για 40 λεπτά.

5. Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30-35 λεπτά, να διπλασιαστεί ο όγκος της. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη, ένα για κάθε τσουρέκι. Παίρνουμε το πρώτο ζυμάρι και το χωρίζουμε και αυτό στα δύο. Με έναν χοντρό πλάστη ανοίγουμε το κάθε μέρος του, σε σχήμα παραλληλόγραμο.




6. Με έναν αποφλοιωτή, βγάζουμε ξύσμα κουβερτούρας επάνω στα ανοιγμένα ζυμάρια. Βρέχουμε ελαφρά τις άκρες των ζυμαριών και τα κάνουμε ρολά. 






















7. Σχηματίζουμε σταυρό με τα δύο ρολά, και τα πλέκουμε μεταξύ τους σε πλεξούδα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα άλλα δύο τσουρέκια. Ακουμπάμε τις πλεξούδες σε ταψί με λαδόκολλα, και τα βάζουμε σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30-35 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

8. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε ελαφρά το αβγό με ένα πιρούνι, και με πινέλο αλείφουμε την πλεξούδα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° για 30-40 λεπτά.


Καλή όρεξη!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου