Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Μοσχάρι κατσαρόλας με Μανιτάρια

μοσχάρι κατσαρόλαςΓια 4-6 άτομα

Υλικά
1 κ. μοσχαρίσια σπάλα, σε μικρά κομμάτια
10 μεγάλα μανιτάρια σαμπινιόν, κομμένα στη μέση
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3-4 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1/2 φλ. λευκό κρασί
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνη
2-3 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
λίγο αλεύρι
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Στεγνώνουμε καλά το κρέας σε απορροφητικό χαρτί, το αλατοπιπερώνουμε και το αλευρώνουμε καλά. Τινάζουμε ελαφρά να φύγει το πολύ αλεύρι. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές και το αποσύρουμε. Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε με αλάτι και πιπέρι έως ότου πάρουν κι αυτά χρώμα και τα αποσύρουμε από την κατσαρόλα. Στη θέση των μανιταριών προσθέτουμε και σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το καρότο και το σκόρδο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ξύνοντας ελαφρά τον πάτο της κατσαρόλας για να ενσωματωθούν στο μείγμα τα νόστιμα υπολείμματα από το σοτάρισμα του κρέατος και των μανιταριών.


μοσχάρι κατσαρόλας
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι και το θυμάρι, επαναφέρουμε στην κατσαρόλα το κρέας και τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν καλά όλα τα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε ελαφρά κατά διαστήματα και ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον νερό και επιπλέον ώρα μαγειρέματος. Λίγο πριν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί και να δέσει τη σάλτσα. 
Αφαιρούμε το θυμάρι, τη δάφνη και το μπαχάρι.
Αν θέλουμε να κάνουμε τη σάλτσα βελουτέ, όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφαιρούμε από την κατσαρόλα το κρέας, τα μανιτάρια και τα μπαχαρικά, και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι τα υλικά της κατσαρόλας.
Σερβίρεται με πιλάφι ή πουρέ πατάτας.

Καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου