Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Παστιτσάδα Κερκυραϊκή με Σπετσερικό

Φέτος το καλοκαίρι έκανα ένα πέρασμα από την Κέρκυρα. Μια από τις πρώτες μου επισκέψεις στο νησί ήταν στο φαρμακείο της Καρμέλας, στο κέντρο της πόλης. Αυτό το φαρμακείο κρατάει εδώ και έναν αιώνα το επτασφράγιστο μυστικό της παστιτσάδας: το μείγμα μπαχαρικών Σπετσερικό*. Είναι η μοναδική οικογένεια στο νησί (αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο), που γνωρίζει τις ακριβείς αναλογίες των μπαχαρικών που συνθέτουν την μοναδική γεύση που χαρακτηρίζει το παραδοσιακό αυτό πιάτο. Με αυτό το μπαχαρικό, κατευθείαν από την πηγή του, ετοίμασα και σας παρουσιάζω την πιο γνωστή συνταγή της Κέρκυρας. 



Για 4-6 άτομα

Παστιτσάδα ΚερκυραϊκήΥλικά
1 κόκορας (ή 1 κοτόπουλο), κομμένος σε μερίδες μαζί με το κόκαλο
1/2 κ. ζυμαρικά (ριγατόνι ή χονδρό μακαρόνι για παστίτσιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ώριμες, περασμένες στον τρίφτη
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
500 γρ. ζωμό κότας
1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1 φύλλο δάφνης
1/2 κ.γλ. σπετσερικό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
κεφαλοτύρι τριμμένο
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε καλά τα κομμάτια του κόκορα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε καλά και σοτάρουμε τον κόκορα, μέχρι να ροδίζει καλά από όλες τις πλευρές. Τον αποσύρουμε από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Παράλληλα, με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας "ξύνουμε" τον πάτο της κατσαρόλας, για να ενσωματωθούν με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο όλα τα νόστιμα υπολείμματα που άφησε το σοτάρισμα του κοτόπουλου στον πάτο του σκεύους. Μόλις το κρεμμύδι σοταριστεί καλά, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, σοτάρουμε ελαφρά, και σβήνουμε με το κρασί. Δυναμώνουμε τη φωτιά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σπετσερικό και επαναφέρουμε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κόκορα. Προσθέτουμε ζωμό κότας, μέχρι να σκεπαστεί καλά ο κόκορας, ανακατεύουμε λιγάκι, και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα (από 30 ως 45 λεπτά), ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, διατηρώντας τα al dente. Αφαιρούμε τον κόκορα από τη σάλτσα και προσθέτουμε στη σάλτσα τα ζυμαρικά. Βράζουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
Σερβίρουμε τον κόκορα επάνω στα ζυμαρικά  με λίγη από τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

παστιτσάδα κερκυραϊκήΚαλή όρεξη!



*Το σπετσερικό είναι ένα μείγμα από κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, κύμινο και μοσχοκάρυδο, όλα σε σκόνη. Αν δεν έχετε σπετσερικό, μπορείτε να πειραματιστείτε με τα παραπάνω μπαχαρικά για να έχετε ένα παραπλήσιο γευστικό αποτέλεσμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου