Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Βάση για Aλμυρή Tάρτα (Pâte brisée)

Pate BriseeΥλικά
500 γρ αλεύρι
250 γρ φρέσκο βούτυρο
2 μεγάλα αβγά
3-4 κ.σ. γάλα
10 γρ αλάτι
4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ πλάθουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και το θυμάρι, να γίνουν σαν άμμος. Προσθέτουμε τα αβγά και το γάλα και συνεχίζουμε να πλάθουμε για λίγο ακόμα, με απαλές κινήσεις.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για ½ ώρα στο ψυγείο.



Pate Brisee

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη. Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγουμε εκεί μέσα με τον πλάστη. Την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και πιέζουμε να ακουμπήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια του πάτου της τάρτας. Βάζουμε την ταρτιέρα για μισή ώρα στην κατάψυξη. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° για 10 λεπτά.

Χρήσιμα tips
1. Μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζύμη ωμή (τυλιγμένη καλά με μεμβράνη) για 1 μήνα στην κατάψυξη.

2. Η ψημένη βάση τάρτας διατηρείται και εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου